Hoewel een reeks grotere schoenenketens is omgevallen vorig jaar, is de omzet in de gehele branche toch met 1,8 procent gestegen.

Dit meldt brancheorganisatie Inretail, die de omzetontwikkeling van zowel fysieke als online winkels verzamelt.

"In alle tumult rond het faillissement van de Macintosh-formules zou je het bijna niet geloven, maar de schoenenbranche heeft beter gepresteerd in 2015 dan in 2014", zegt Dave Quadvlieg, specialist voor de schoenenbranche bij Inretail.

"Achter het gemiddelde gaan winnaars en verliezers schuil, bij elkaar ligt de omzet bij de deelnemers hoger dan bij dezelfde groep in 2014. Hoewel niet iedereen er in slaagde, heeft het merendeel van de schoenenretailers afgelopen jaar laten zien dat zij de consument in beweging kunnen krijgen."

Lange lijst

In 2015 ging een lange lijst schoenenverkopers failliet. Onder andere Taft, Schoenenreus, House of Shoes, Van Dalen, Bitter en Dr. Adams gingen op de fles. Op de valreep werd ook faillissement aangevraagd voor Macintosh, moederbedrijf van Scapino, Dolcis, Invito en Manfield.

Voor het komend jaar is de sectorvereniging optimistisch. Er wordt een omzetstijging van 2 procent verwacht. "De aantrekkende economie geeft de retailer de wind in de rug", legt Quadvlieg uit. Consumenten hebben meer te besteden en het consumentenvertrouwen stijgt.

Mode

Naast de schoenensector heeft Inretail ook cijfers over andere branches. In de mode daalde de omzet met 1,2 procent. Door de warme laatste maanden van het jaar bleef de verkoop van winterkleding achter bij de prognoses. Ook bij V&D werd dit als één van de redenen gezien voor de financiële problemen bij het warenhuis.

De verkopen in de sportdetailhandel waren matig in het laatste kwartaal. Daardoor steeg de omzet met 0,7 procent ten opzichte van 2014.

Video: Wat is een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds