Opnieuw zit een fabrikant van modeltreintjes in financiële moeilijkheden. 

Het Britse speelgoedbedrijf Hornby liet woensdag weten dat het in het lopende boekjaar zo diep in de rode cijfers verwacht te duiken, dat het afspraken met zijn belangrijkste geldschieter dreigt te schenden.

In november had Hornby al gewaarschuwd dat het boekjaar eind maart zou worden afgesloten met verlies. Toen ging het bedrijf uit van een tekort van 2 miljoen pond (2,6 miljoen euro), maar door een tegenvallende verkoop in januari en een afboeking op oude voorraden wordt dat in het ergste geval drie keer zo veel.

Hornby voerde de afgelopen maanden een ingrijpende reorganisatie waardoor in veel landen de verkopen terugvielen. Die is grotendeels achter de rug maar het herstel laat langer op zich wachten dan gedacht.

De directie beraadt zich op de mogelijke gevolgen van de teleurstellende resultaten. Daarbij benadrukt zij dat het bedrijf een lange en goede klantrelatie heeft met zijn huisbank.

Fleischmann en Märklin

Afgelopen zomer bleek ook de Duitse branchegenoot Fleischmann in zwaar weer te verkeren en ook Märklin balanceerde al eens op de rand van de afgrond. Veel andere fabrikanten hebben de deuren al definitief moeten sluiten als gevolg van de tanende populariteit van modelbouw.

Hornby maakt sinds de jaren twintig van de vorige eeuw elektrische modeltreinen. Het bedrijf werd opgericht door de Britse uitvinder Frank Hornby (1863-1936), die ook de beroemde speelgoedmerken Meccano en Dinky Toys op de markt bracht.

Het bedrijf is sinds 1986 genoteerd op de effectenbeurs in Londen, waar het woensdagochtend bijna de helft van zijn beurswaarde verloor.