De Hoogeveense thuiszorgorganisatie De Zorgzaak wil de Drentse taken van het noodlijdende TSN Thuiszorg overnemen.

De organisatie zou alle Drentse gemeenten een voorstel hebben gedaan voor de overname van een deel van de activiteiten, zo meldt RTV Drenthe dinsdag.

Wat directeur Ruud Slot van De Zorgzaak betreft, kan de knoop vandaag nog worden doorgehakt. "Het voorstel ligt bij de gemeenten, zij gaan hierover", zegt Slot.

Maandag werd bekendgemaakt dat Buurtzorg Nederland ruim drie kwart van het personeel en de cliënten van TSN wil overnemen. Dat zouden zo'n 7.500 medewerkers zijn, die hulp geven aan ongeveer dertigduizend cliënten.

Buurtzorg heeft zijn plannen maandag naar de betrokken gemeenten gestuurd. Die hebben twee weken de tijd om te reageren.

Steun

Vakbeweging FNV steunt het plan van Buurtzorg en gaat bij de gemeenten langs. Zo hoopt de vakbeweging gemeenten ervan te overtuigen om met de plannen in te stemmen.

''Buurtzorg wil de medewerkers overnemen met behoud van voorwaarden, salaris, dienstjaren en vast contract. Bovendien willen ze dat cliënt hun eigen thuiszorger houden'', zegt Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn. De vakbond krijgt volgens haar nauwelijks klachten over Buurtzorg.

''Ze staan goed bekend, onze leden zijn positief. Medewerkers verdelen de taken onderling, kunnen de roosters afstemmen en krijgen veel vrijheid. De verantwoordelijkheid voor de zorg wordt bij de teams gelegd, er zit geen manager boven.''

Doetinchem

Doetinchem, de eerste gemeente die FNV heeft bezocht, zegt "onder voorbehoud" voor het plan te zijn. De FNV bezoekt later op dinsdag nog enkele andere gemeenten in de Achterhoek.

In de komende dagen gaat de vakbond naar Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland. TSN is actief in meer dan driehonderd gemeenten, maar ze krijgen niet allemaal bezoek van de vakbond.

TSN kreeg eind november vorig jaar uitstel van betaling.