De Amsterdamse beurs is dinsdag onder de 400-puntengrens gesloten. De AEX sloot de dag af met een verlies van 2 procent op 392,58 punten.

Zorgen over de wereldwijde economie zorgden opnieuw voor een negatief sentiment onder beleggers. Vooral de bankensector had het zwaar te verduren.

De AEX begon dinsdag nog licht hoger, maar zakte na ongeveer drie kwartier handelen naar 398,41 punten. Dat komt neer op een verlies van 0,6 procent ten opzichte van de sluiting van maandag. 

Rond het middaguur noteerde de graadmeter van de Amsterdamse beurs weer even boven de 400 punten, maar vlak daarna dook de koers weer onder de grens.

Uitverkoop

Net als maandag zorgde de grote onzekerheid in de markt voor een massale uitverkoop, die nagenoeg alle aandelen in Amsterdam trof.

De koersen van staalconcern Arcelormittal en verzekeraar Delta Lloyd gingen fors onderuit. De bedrijven raakten respectievelijk 10,8 en 14 procent van hun beurswaarde kwijt. Aegon verloor 9 procent. ING en ABN Amro leverden tot 5,9 procent in.

De Midkap sloot dinsdag met 2,4 procent verlies op 602,05 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,7 procent in.

Koers AEX

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

Onder 400 punten

De Amsterdamse graadmeter sloot op 20 januari voor het laatst onder de 400 punten. Op die dag eindigde de koers op 395,72 punten.

Met name grondstofgerelateerde bedrijven kregen toen klappen. De dag ervoor voorspelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de oliemarkt tot eind 2016 onder druk blijft staan door overaanbod, milde temperaturen en tegenvallende economische groei in onder meer China.

De een-na-laatste keer dat de AEX onder de 400 punten sloot, was ruim een jaar eerder. Op 15 december 2014 stond de AEX bij sluiting op 396,09 punten.