GOUDA - Kleine bouwbedrijven lopen jaarlijks ongeveer 1,8 miljard euro aan omzet mis door zwartwerkers. Ook kosten zwartwerkers de overheid elk jaar honderden miljoenen euro's doordat er minder inkomstenbelasting, sociale premies en BTW worden afgedragen.

Dat heeft BouwNed maandag verklaard. De organisatie van kleine bedrijven baseert zich op onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). BouwNed eist dat de overheid beunhazerij in de bouw terugdringt.

Het EIB heeft alleen gekeken naar projecten met een bouwsom van minder dan 1 miljoen euro. Ongeveer 30 procent van deze markt blijkt in handen te zijn van zwartwerkers. De miljardenmarkt voor verbouwings- en onderhoudswerken is niet meegenomen. "Beunhazerij en zwartwerken tieren ook hier welig", lichtte BouwNed toe.

Tussen 1997 en 2003 is de productie van de legale markt teruggelopen van 1,1 miljard euro tot 914 miljoen. Zwartwerkers zijn echter veel actiever geworden. Hun productie is in zes jaar tijd van 492 miljoen euro gestegen tot 905 miljoen.

Veel ontslagen bouwvakkers hadden hun baan kunnen behouden als beunhazerij effectiever was aangepakt, aldus BouwNed. De illegale bouwmarkt geeft jaarlijks werk aan 15.000 mensen. Vorig jaar verdwenen in de legale bouw 19.000 banen als gevolg van de economische recessie.

Aannemers weten volgens FNV Bouw niet goed in te spelen op de markt voor kleine verbouwingen. Ze zijn verwend geraakt door de grote opdrachten die ze in het verleden hebben binnengesleept, stelt de vakbond. "Voor een dakkapelletje willen ze het rekenwerk niet doen." De vraag is er echter wel, dus consumenten stappen in zo'n geval naar een zwartwerker.

BouwNed pleit voor de invoering van een zogenoemd bouwbord zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië al wordt gebruikt. De opdrachtgever moet dit bord duidelijk zichtbaar op een bouwlocatie plaatsen. Er staan gegevens op over de vergunning en de uitvoerder van het project. Verder wil BouwNed dat controlediensten als de Arbeidsinspectie en het UWV scherper toezicht houden op de bouwsector.