Al voordat het handelsembargo tegen Iran vorig jaar werd opgeheven, nam de handel tussen Iran en Nederland weer toe.

De afgelopen jaren hadden exporteurs te maken met handelsbelemmeringen, maar vorig jaar groeide de export van goederen naar ruim 450 miljoen euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Dat was 21 procent meer dan het jaar ervoor.

Het belangrijkste importproduct is de pistachenoot. Vorig jaar gingen er voor ongeveer 11 miljoen euro aan nootjes van Iran naar Nederland. Ruim een derde deel van de Nederlandse export bestaat uit medische instrumenten en apparaten. Iran stond vorig jaar als exportbestemming op een bescheiden 64e plaats.

In 2010 was Iran met een export van 900 miljoen euro nog een van de belangrijkste olieleveranciers van Nederland. Na 2012 importeerde Nederland geen druppel Iraanse olie meer.

Sancties

De VN-Veiligheidsraad en de Europese Unie hebben Iran sinds 2010 stapsgewijs sancties opgelegd vanwege het nucleaire programma van het land.

Vorige maand meldde het Internationaal Atoom Energieagentschap (IAEA) dat Iran aan alle afgesproken voorwaarden uit het nucleaire akkoord van juli 2015 heeft voldaan.

Het CBS laat weten dat China de belangrijkste exportbestemming van Iran is.