Het staatsfonds van Noorwegen, het grootste investeringsfonds ter wereld, heeft het bestuur van Volkswagen bekritiseerd. Het eigendom zou te veel geconcentreerd zijn bij de Porsche-Piëch familie.

Dit zegt Yngve Slyngstad, directeur van het staatsfonds, in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sonntasgszeitung.

De familie controleert 50,73 procent van de stemrechten van Volkswagen via de holding Porsche Automobil Holding SE. Maar 31,5 procent van de aandelen zijn in handen van de familie.

Volgens Slyngstad zorgt dit ervoor dat kleine aandeelhouders, zoals het staatsfonds, benadeeld worden. Het fonds heeft een belang van 1,2 procent in de Duitse automaker. De Porsche-Piëch familie zou niet willen luisteren naar de andere aandeelhouders.

"Ik denk niet dat de familie iets wil veranderen aan de structuur", verklaarde Slyngstad. "We hebben niet de indruk dat ze naar de andere aandeelhouders willen luisteren."

Volkswagen probeert de reputatie van het bedrijf te redden na de onthullingen dat het bedrijf fraudeerde met de uitstoot van dieselauto's. Afgelopen vrijdag moest Volkswagen de publicatie van de jaarcijfers uitstellen