Portugal heeft zijn huishoudboekje niet op orde en loopt een groot risico dat de begrotingsdoelen niet worden gehaald.

Die boodschap gaf de Europese Commissie vrijdag aan de nieuwe socialistische minderheidsregering in Lissabon.

De onlangs ingediende begroting vormt een duidelijke inbreuk op de regel dat eurolanden hun tekort onder de 3 procent moeten houden, zei vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis (Euro). Hij sprak de vrees uit dat bestaande plannen mogelijk niet worden uitgevoerd.

De eind vorig jaar aangetreden regering draaide al een aantal bezuinigen van de afgelopen jaren terug. Omdat het land na politieke druk akkoord is gegaan met 845 miljoen euro aan nieuwe maatregelen hoeft de begroting niet te worden herschreven, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken). In het voorjaar volgt een nieuwe beoordeling.

Niet in strijd

De Portugese premier Antonio Costa zei op een persconferentie in Berlijn juist dat zijn economische beleid niet in strijd is met de Europese regels. "De begroting die we hebben ingeleverd is verantwoord."

Het Portugese begrotingstekort over 2015 bedroeg volgens Brussel 4,2 procent. Volgens ramingen van de Europese Commissie daalt het tekort dit jaar naar slechts 3,4 procent en loopt het volgend jaar weer op bij ongewijzigd beleid. De Portugezen stellen in de begroting dat 2,4 procent haalbaar is.

De Portugese staatsschuld behoort met bijna 130 procent van het bruto nationaal product verhoudingsgewijs tot de hoogste van Europa.