Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten zakte in januari naar het laagste niveau in acht jaar, ondanks dat de werkgelegenheid minder sterk toenam dan in de voorgaande maand.

De werkloosheid zakte van 5 procent tot onder de 4,9 procent, maakt het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Er kwamen afgelopen maand 151.000 banen bij in de VS. Dat zijn er veel minder dan de 190.000 waar economen in doorsnee op rekenden. Bovendien blijkt de banengroei over december met 262.000 lager te zijn geweest dan de eerder gemelde 292.000.

Er kwamen in januari met name banen bij in de dienstensector. In de mijnbouw gingen juist zevenduizend banen verloren.

Een ander positief punt in het banenrapport is de stijging van het gemiddelde uurloon. Dat lag in januari 0,5 procent hoger dan in december, toen nog sprake was van een stagnatie. Hier werd gemiddeld gerekend op een stijging van 0,3 procent.

Werkloosheid Verenigde Staten

Bron: US Department of Labor© NU.nl/Julien Dom

Rente

Janet Yellen van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zei eerder al dat er bijna 100.000 banen per maand bij moeten komen om de groei van de beroepsbevolking te kunnen bijbenen.

Als de groei van de werkgelegenheid blijft afzwakken, kan dit voor de Fed een reden zijn om rentetarieven in maart aan te passen. Dat is de eerstvolgende beleidsvergadering. Voor het zover is komt ook het banenrapport over februari nog naar buiten.

Gemengd beeld

Volgens econoom Rob Carnell van ING schetsen de cijfers over januari een gemengd beeld. Hij denkt dat een renteverhoging in maart voorlopig van tafel is, omdat ook de Fed meer informatie zal willen over de stand van de economie voordat zij een volgende ingrijpende stap zet.

In december verhoogde de Fed voor het eerst in bijna tien jaar de rente. Sindsdien zijn de economische vooruitzichten er echter niet beter op geworden, ook gezien de recente onrust op de financiële markten.