Meer dan honderd particulieren hebben zich bij de Stichting Hypotheekclaim gemeld omdat ze twijfelen of zij wel het goede advies hebben gekregen toen zij overstapten naar een annuïteitenhypotheek.

De stichting berekent voor de ingediende claims de exacte schade en begint vervolgens een juridische procedure.

De hoogste (vermoedelijke) schade die Hypotheekclaim deze week heeft berekend, bedraagt ruim 60.000 euro. De stichting zegt dat veel mensen denken dat het oversluiten naar een hypotheek met lagere rente verstandig is geweest.

''Maar dat is lang niet altijd het geval voor de huiseigenaar die vóór 2013 ook al een hypotheek had. Dit moet een hypotheekadviseur weten en de consument voorrekenen, en daar schort het aan.''

Weeffout

De nieuwe stichting Hypotheekclaim heeft op basis een steekproef een 'weeffout' ontdekt in meerdere hypotheekadviezen. De adviseurs zouden hebben verzuimd om de fiscaal voordeligste hypotheek aan te raden.

Het gaat om huizenbezitters met een oude aflossingsvrije hypotheek die zijn overgestapt op een nieuwe annuïteitenhypotheek, waarbij ze wel moeten aflossen maar tevens profiteren van de lage rente.

De schade die deze mensen hebben opgelopen op basis van een verkeerd hypotheekadvies beslaat volgens de stichting vele tienduizenden euro's per geval.