NEW YORK - Wall Street heeft vrijdag een wilde week in de rode cijfers afgesloten. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van technologiereus Cisco veroorzaakte woensdag een rally op de effectenbeurs in New York. De koersen van vooral technofondsen zakten de dagen daarna echter weer grotendeels in.

Bij beleggers ontstond al gauw het gevoel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Daarmee verdween het vertrouwen in een werkelijk herstel van de economie weer van de beursvloer. De geruchten over forse ontslagen bij computergigant IBM deden hier vrijdag nog een schepje scepsis bovenop.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag 97,50 punten lager. Daarmee zakte de graadmeter van de hoofdfondsen met bijna 1 procent weer onder de 10.000 puntengrens: op 9939,92 punten. De door technologiefondsen gedomineerde index van de Nasdaq-beurs ook behoorlijk terrein prijsgeven. De Nasdaq zakte 49,63 punten, ofwel procent, naar 1600,86 punten.

IBM

Geruchten deden de ronde dat IBM van plan was in het lopende kwartaal 8000 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat komt neer op 2,5 procent van het personeelsbestand van het computerconcern. IBM wilde het verhaal niet bevestigen. Uiteindelijk verloor het aandeel hierdoor maar minimaal met 0,3 procent.

Intel

Andere technologiefondsen kwamen er vrijdag een stuk slechter af zonder negatieve berichtgeving. Chipproducent Intel was in de Dow-Jonesindex de grootste verliezer met een min van 4,4 procent. Op de Nasdaq-beurs was de twijfelachtige eer van sterkste daler weggelegd voor Commerce One, die 10,6 procent kelderde.

Van de dertig Dowfondsen wisten slechts zes bedrijven hun kruit droog te houden vrijdag. Fastfoodketen McDonalds prijkte bovenaan de index met een winst van 1,8 procent. Verder lieten Johnson & Johnson, General Motors, Minnesota Mining & Manufacturing (3M), Proctor and Gamble en Alcoa plussen zien.

General Electric kwam nog met de mededeling de Britse fabrikant van meet- en controlesystemen Druck Holdings over te nemen. Beleggers waren echter weinig onder de indruk, want het industriële conglomeraat zakte 2,7 procent.

Euro

De euro sloot in New York op 0,9135 dollar. In Amsterdam noteerde de Europese munteenheid aan het einde van de handelsdag nog 0,9120.