Honderden zelfstandigen hebben zich in januari laten inschrijven als taxibedrijf, vele malen meer dan een jaar eerder. 

Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) donderdag heeft gepubliceerd. Aanleiding is een versoepeling van de regels waaraan taxibedrijven moeten voldoen.

De KvK telde afgelopen maand 654 inschrijvingen van zzp'ers in de taxibranche. Dat zijn er bijna zeventien keer zo veel als in januari 2015.

Vooral in de Randstad is sprake van een explosieve groei. Het aantal inschrijvingen van kleine tot middelgrote bedrijven in het taxivervoer verdrievoudigde bijna tot 45.

Sinds 1 januari is het makkelijker een vergunning te krijgen om taxidiensten aan te bieden. Er hoeft niet langer eerst een vakbekwaamheidstest te worden afgelegd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De nieuwe regels moeten helpen de regeldruk in de branche te verminderen.

In totaal werden vorige maand 19.073 nieuwe ondernemingen ingeschreven, 5 procent minder dan een jaar eerder. In twee derde van de gevallen ging het om eenmanszaken. Het aantal bedrijven dat de deuren sloot nam eveneens met 5 procent af. Er waren ruim een vijfde minder faillissementen.