De economische groei in Europa trekt licht aan, maar de risico's zijn de afgelopen tijd duidelijk toegenomen.

Vooral de inzakkende wereldhandel en de gevolgen van de vele geopolitieke spanningen rondom Europa kunnen voor tegenvallers zorgen, stelt de Europese Commissie in haar donderdag gepresenteerde winterprognose.

Onzekerheden binnen de EU, zoals de migratiecrisis, kunnen het vertrouwen en het investeringsniveau aantasten, aldus EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken). Ook de vertraging van de groei in opkomende markten als China en de mogelijke gevolgen van een verdere rentestijging in de VS worden als risico's gezien.

Moscovici wees onder meer op het belang van het in stand houden van de paspoortvrije Schengenzone. Uitbreiding van de grenscontroles en beperking van de interne markt kunnen volgens hem negatief uitpakken voor de economische groei.

Zeer onzeker

De commissie verwacht nu een economische groei van 1,7 procent in de eurozone in 2016, terwijl in de herfst nog van 1,8 procent werd uitgegaan. Voor 2017 blijft de groeiverwachting 1,9 procent. De prognose is vanwege de toegenomen risico's echter ''zeer onzeker". ''We moeten onze waakzaamheid verdubbelen'', waarschuwden Moscovici en zijn collega Valdis Dombrovkis (Euro).

De olieprijs, de koers van de euro en de rente liggen nog altijd op een laag niveau, wat gunstig kan uitpakken voor de groeicijfers, toonde Moscovici zich positief. Als de investeringen weer aantrekken kan dat de groei versterken, zei hij verder. Een verdere daling van de olieprijs kan echter negatieve gevolgen hebben voor de Europese export.

Griekenland

Moscovici zei verder te vertrouwen op het herstel van de Griekse economie. Griekenland schrijft na een economische krimp van 0,7 procent dit jaar in 2017 weer groene cijfers (+2,7 procent), aldus de prognose.

De commissarissen voorzien dat de werkgelegenheid ''bescheiden" blijft toenemen door het ''brede herstel'' in de eurolanden. De inflatie maakt volgens de rekenmeesters een sprong van een half procent dit jaar, naar 1,5 procent volgend jaar.