AMSTERDAM - De vakcentrales FNV, CNV en MHP staan sceptisch tegenover het aanstellen van een bemiddelaar tussen de vakbeweging en het kabinet, zoals afgelopen weekeinde is geopperd. Maar de FNV ziet wel iets in een "informateur", die bij het kabinet nagaat waarom het op het gebied van vut en prepensioen niet wil opschuiven en of daartoe toch nog mogelijkheden zijn.

SER-voorzitter H. Wijffels liet afgelopen weekeinde weten dat hij eventueel wel een rol als bemiddelaar zou willen vervullen. Net als de drie vakcentrales vindt ook hij dat er dan wel iets te bemiddelen moet zijn.

Op dit moment ziet het daar niet naar uit. Kort na de massale demonstratie van afgelopen zaterdag lieten de ministers De Geus (Sociale Zaken ) en Zalm (Financiën) weten dat het kabinet niet van plan is concessie te doen op het gebied van vut en prepensioen.

"Het standpunt van het kabinet is in beton gegoten", aldus FNV-voorzitter L. de Waal. Bemiddeling heeft in zo'n situatie niet veel zin. Als het kabinet wel wil bewegen, kunnen de vakcentrales de onderhandelingen zelf wel voeren, vindt de FNV.