Europa gaat zwartwerk bestrijden. Dinsdag stemde het Europees Parlement in met de oprichting van een platform tegen zwartwerk. 

Lidstaten en de arbeidsinspecties van de EU-landen zullen informatie en ervaringen gaan uitwisselen over zwartwerk en die dan rapporteren aan de Europese Commissie. Deze kan dan met (beleids)aanbevelingen komen.

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius wijst op de vele bouwvakkers, klusjesmannen, obers en schoonmaaksters die onverzekerd werken en afhankelijk zijn van de willekeur van de werkgever.

''Het is de bedoeling dat dit platform zulke werkgevers, die fiscale en sociale fraude plegen, blootlegt en ervoor zorgt dat zwartwerk naar de formele economie wordt gehaald."

Er is lang over gesproken om het platform zelf de bevoegdheid te geven met aanbevelingen te komen en op te treden, maar dat plan haalde het niet.

''Er is geen nieuwe Europese instantie nodig. Het belangrijkste is dat deze praktijken nu onderling worden besproken'', vindt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Illusies dat het platform ook helemaal een einde gaat maken aan zwartwerk heeft hij niet.