Rusland staat open voor meer samenwerking met oliekartel Opec en andere olieproducerende landen over de olieprijzen. 

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan Abu Dhabi.

Volgens Lavrov is het een gezamenlijk belang van de grote olieproducenten om te praten over de productie met het oog op de sterk gedaalde olieprijzen.

Maandag vonden in Moskou al gesprekken plaats tussen Rusland en Opec-lid Venezuela over coördinatie. Eerder werd al gemeld dat Rusland en Saudi-Arabië, het belangrijkste Opec-lid, zouden kunnen gaan praten over een productieverlaging om op die manier de olieprijzen te stutten.

Rusland blijft in de tussentijd in recordtempo olie oppompen. Volgens het energieministerie steeg de Russische olieproductie in januari naar 10,87 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau sinds de val van de Sovjet-Unie. Vorige week werd nog bekend dat de Opec vorige maand een recordproductie bereikte.

Rusland ondervindt veel hinder van de sterk gedaalde olieprijzen, omdat daardoor de economie en begroting sterk onder druk staan. De Russische overheid overweegt belangen in staatsbedrijven te gaan verkopen, waaronder luchtvaartmaatschappij Aeroflot en gasconcern Rosneft, om het gat in de begroting te dichten. Daarbij staat de deur ook open voor buitenlandse investeerders, aldus het Kremlin.

Privatisering

Om het effect van de lage olieprijs op de begroting tegen te gaan overweegt Rusland naar verluidt de verkoop van een zevental staatsbedrijven, waaronder luchtvaartmaatschappij Aeroflot en gasconcern Rosneft. 

Dit meldt de Financial Times. Het is lange tijd geleden dat grootschalige privatiseringen worden overwogen in het Oost-Europese land.

Na de val van de Sovjet-Unie werden in de jaren negentig al veel staatsbedrijven door de overheid verkocht, maar de Russen hebben hier een nare nasmaak aan overgehouden.

Veel bedrijven kwamen in handen van zakenmannen die voor weinig geld enorme imperia wisten op te bouwen.

Begrotingstekort 

Nu staat de Russische overheid financieel onder druk door de lage olieprijs. De laatste begroting in november voorzag een tekort van 3 procent, maar men ging uit van een olieprijs van ongeveer 50 dollar. Inmiddels wordt voor een vat Brent-olie 34 dollar betaald. Het budget van de regering is ongeveer voor de helft afhankelijk van olie- en gasinkomsten.  

Naast Aeroflot en Rosneft, moesten ook de topmannen van staatsbank VTB, scheepsbouwer Sovcomflot, olieconcern Bashneft, de Russische spoorwegen  en mijnbouwer Alrosa maandag bij het Kremlin komen.