De werkloosheid in de eurozone is in december verder afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2011.

Het aandeel daalde naar 10,4 procent van de beroepsbevolking, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een stabilisatie ten opzichte van de 10,5 procent die in november werd gemeten. In december 2014 had 11,4 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan.

Voor de gehele Europese Unie registreerde Eurostat een werkloosheid van 9 procent in december, gelijk aan het niveau in november. In de laatste maand van 2014 was dat nog 9,9 procent.

Eurostat raamde de totale werkloosheid op ruim 21,9 miljoen, waarvan 16,75 miljoen in de eurozone. In 23 lidstaten nam de werkloosheid af, in vier landen was een stijging zichtbaar en in één land, Estland, bleef het percentage stabiel. 

Nederland

Ook in Nederland verbeterde de arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage van 6,6 in december tegen 6,7 een maand eerder. In december 2014 zaten 643.000 mensen, ofwel 7,2 procent, zonder werk.

De laagste werkloosheidspercentages waren te vinden in Tsjechië en Duitsland. In beide landen was 4,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Ook Malta en het Verenigd Koninkrijk telden relatief weinig werkozen. 

In Griekenland en Spanje zaten de meeste mensen zonder baan. Hier was respectievelijk 24,5 en 20,8 procent werkloos. Spanje is echter ook het land waar de grootste afname is gemeten.