Verzekeraar Vivat, het voormalige verzekeringsonderdeel van SNS Reaal, schrapt 900 tot 1.200 arbeidsplaatsen.

Dat maakte het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang, maandag bekend.

Vivat wil de organisatie minder complex maken. ''Het vereenvoudigen van het bedrijf en de processen moeten leiden tot een wendbare organisatie die dichter bij de klant staat'', aldus de onderneming. De kosten liggen circa 30 procent hoger dan bij de concurrentie.

De afgelopen jaren heeft Vivat meerdere merken opgenomen, maar de verschillende bedrijfsprocessen werden in stand gehouden. Vooral de personele kosten liepen daarbij hoog op.

Het bedrijf laat in een verklaring weten zich meer te gaan richten op innovatieve en digitale verzekeringstoepassingen. Er wordt drie jaar uitgetrokken om Vivat om te vormen tot één centrale organisatie.

Sociaal plan

De komende maanden zal er een adviesaanvraag uitgaan naar de ondernemingsraad van Vivat en naar de vakbonden. Een woordvoerster laat weten dat er zoveel mogelijk werknemers via natuurlijk verloop Vivat zullen verlaten, maar voor een groot deel is gedwongen ontslag onvermijdelijk.

Deze werknemers vallen onder het sociaal plan waarin zij voor negen maanden worden begeleid van werk-naar-werktrajecten.

FNV en CNV willen dat het sociaal plan, dat nog geldt tot het einde van 2016, ongewijzigd wordt verlengd voor de hele periode van de reorganisatie. 

"Het alsnog uitvoeren van achterstallig onderhoud binnen het bedrijf is wellicht noodzakelijk, maar de directie dient wel voor ogen te houden dat de werknemers de klanten zijn blijven bedienen onder soms moeilijke omstandigheden. Zij verdienen daarvoor een goed sociaal plan, ongeacht het tijdstip waarop zij onverhoopt hun werk verliezen", zegt FNV-bestuurder Fred Polhout.

Voor het CNV komen de ontslagen niet als een verrassing. "We weten dat het niet goed gaat met Vivat en we realiseren ons dat er iets moet gebeuren. Maar deze reorganisatie heeft een enorme impact voor zeer veel werknemers. Vivat zal voor een goed vangnet moeten zorgen", zegt CNV-bestuurder Jolien Dekker.

Er volgen in de verzekeringsbranche waarschijnlijk meer grote ontslaggolven doordat steeds meer mensen hun financiële zaken online regelen, zegt vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie. Hij spreekt van een ''mokerslag" voor de medewerkers in de sector. 

Nationalisatie

SNS Reaal werd in februari 2013 genationaliseerd omdat de bankverzekeraar kopje onder dreigde te gaan vanwege de verlieslatende vastgoedportefeuille. Het verzekeringsdeel werd vervolgens losgeknipt van de bank en werd omgedoopt tot Vivat Verzekeringen.

Het Chinese Anbang nam vorig jaar Vivat voor 150 miljoen euro over van de Staat. Daarnaast steken de Chinezen nog zo'n 1,3 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.