De vakbonden in de grootmetaal willen de gesprekken met de werkgevers over een nieuwe cao hervatten.
 

Dat hebben FNV Metaal en CNV Vakmensen maandag per brief aan werkgeversorganisatie FME laten weten.

De werknemersorganisaties stellen als voorwaarden dat de werkgevers hun eindbod niet als uitgangspunt zien en dat zij ruimte bieden voor onderhandelingen.

Zo vragen de vakbonden zeggenschap voor werknemers over hun werktijden en een loonsverhoging. Er is nog geen datum voor het gesprek gepland.

Verschillen

FME heeft de vakbonden op 11 januari uitgenodigd voor een gesprek, maar die toenadering kwam toen nog te vroeg. De vakorganisaties wilden eerst de eigen achterban raadplegen.

Of de werkgevers bereid zijn hun eindbod in te trekken, wilde een woordvoerder van FME niet zeggen. De organisatie beseft dat de visies van werknemers en werkgevers op de toekomst in de sector sterk verschillen. Dat maakt de cao-onderhandelingen tot een "zeer moeizaam proces". De werkgevers vinden het positief dat de partijen weer met elkaar om tafel gaan zitten.

Stakingen

Ondertussen gaan de geplande stakingen door totdat er een definitief akkoord ligt. Zo staat er een 72-urige staking op het programma in de regio Rotterdam Rijnmond, Alblasserwaard, Drechtsteden en Hoekse Waard. 

Het conflict in de metaalsector duurt nu al negen maanden. Voor bedrijven in de kleinmetaal werd in oktober wel een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal kunnen werkgevers en vakbonden het maar niet eens worden. Bedrijven die last hebben van de stakingsacties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL.

De metaalbonden hebben in totaal meer dan 38.000 stakingsdagen geteld bij stakingen door het hele land.