Pensioenfondsen moeten hun beleggingen in private equity-fondsen zoals Sun Capital terugtrekken. Dat schrijft vakbond FNV in een brief aan verschillende pensioenfondsen.

De belangen van het soort fondsen als voormalig V&D-eigenaar Sun Capital gaan volgens FNV ten koste van de werknemers van bedrijven waar het private equity-fonds in belegt.

''Pensioengeld moet gebruikt worden voor een goed pensioen en niet op deze manier", schrijft FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

De bond wijst er in de brief op dat Sun Capital vorig jaar nog beloofde dat V&D voor zeker twee jaar gered zou zijn, maar aan het einde van het jaar toch een faillissement voor het warenhuis aanvroeg. Het bankroet volgde op een harde strijd met de werknemers, die een eenzijdig opgelegd loonoffer aanvochten bij de rechter.

Qatar

FNV voert al langer strijd tegen beleggingen die ten koste gaan van mens en milieu en riep pensioenfondsen vorig jaar nog op niet te beleggen in bedrijven die meebouwen aan de WK-stadions in Qatar. Werknemers werken en leven daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. ''Dit soort beleggingen kan gewoon niet meer."

In internationaal verband zal de FNV andere vakbonden vragen pensioenfondsen in hun landen aan te spreken over Sun Capital en vergelijkbare private equity-fondsen.