UTRECHT/AMSTERDAM - Vakcentrale CNV wil geen bedrijven platleggen als protest tegen het kabinetsbeleid. "Ons uitgangspunt is en blijft geen 24-uursstakingen", aldus voorzitter D. Terpstra zondag. Het CNV blijft daarmee de mildere broer van collega-vakcentrale FNV. "Onze acties worden wat harder ingezet", zegt een FNV-woordvoerster.

Het verschil in actiemethodes van de twee vakcentrales kwam vorige week maandag tot uiting tijdens de eerste actiedag in Amsterdam, die ongeveer 10.000 demonstranten trok. Tegen het zere been van ambtenarenbond CNV Publieke Zaak organiseerde collega-bond Abvakabo FNV toen een 24-uursstaking onder het gemeentepersoneel en werknemers van de haven in de hoofdstad.

Volgens Terpstra mogen bedrijven niet de dupe worden van de acties. "Wij hebben een conflict met het kabinet en voeren dus geen actie over de rug van de werkgevers."

Evenals het CNV beslist de FNV maandag definitief over het vervolg op de massale demonstratie zaterdag in Amsterdam, waar meer dan 200.000 mensen bijeenkwamen uit protest tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid.

FNV-voorzitter L. de Waal heeft in ieder geval al aangekondigd dat de vakbonden de komende weken actiedagen gaan houden in onder meer de zorg, het openbaar vervoer, de metaal, de bouw en bij gemeenten.