Crisis werpt schaduw over carnaval Brazilië

Het carnaval dat de komende week in Brazilië losbarst, gaat dit jaar gebukt onder de zwaarste economische crisis in zeker tachtig jaar tijd. 

De economie krimpt dit jaar naar verwachting verder, volgens het IMF met 3,5 procent. Het land verkeert in een diepe recessie met een sterk stijgende werkloosheid en inflatie.

In tal van plaatsen zijn gemeentebesturen genoodzaakt de gebruikelijke gulle subsidies voor het populairste feest van het jaar te stoppen. Een gemeente in de deelstaat São Paulo heeft zelfs voor het eerst de hele carnavalsoptocht afgelast, omdat de plaats het geld nodig heeft voor een nieuwe ziekenauto.

Vele faillissementen

De grote stad Campinas heeft volgens de The Financial Times de subsidie voor de plaatselijke sambaschool geschrapt. De school had op bijna 300.000 euro gerekend. Maar de stad heeft veel minder inkomsten als gevolg van de vele faillissementen.

Een fabrikant van carnavalsmaskers in Rio de Janeiro klaagde recent dat ze dit jaar een derde minder maskers heeft verkocht dan vorig jaar.

Zelfs in Rio, het epicentrum van het Braziliaanse carnaval, wordt door de sambascholen bezuinigd. Sambaschool Mangueira verschijnt dit jaar met 20 procent minder dansers en musici op de 'Sambódromo'.

Crisis

Na jaren van voorspoed met een economische groei van gemiddeld 4,5 procent per jaar tussen 2002 en 2012, is het land van 200 miljoen inwoners in een crisis beland die in 2016 nog veel erger lijkt te worden.

De prijzen van veel exportproducten dalen, corruptieschandalen verlammen de regering van president Dilma Rousseff en terwijl Brazilië bijkomt van zijn grootste milieuramp, dient het zikavirus zich aan.

Lees meer over:
Tip de redactie