ZAANDAM - Ahold verkoopt zijn Spaanse winkelketens aan investeringsmaatschappij Permira. De transactie brengt waarschijnlijk ongeveer 685 miljoen euro in het laatje. Dat heeft het supermarktconcern zondag laten weten.

Ahold bezit bijna zeshonderd winkels op het Spaanse vasteland en de Canarische eilanden. In 2003 behaalden de ketens een omzet van ongeveer 2 miljard euro. Bij de winkels werken in totaal 14.000 medewerkers. Koper Permira is een investeerder die voor ongeveer 11 miljard euro aan bedrijven bezit. "De definitieve koopprijs is afhankelijk van de gebruikelijke prijsaanpassingen", aldus Ahold. De verkoop, die voor het einde van het jaar rond moet zijn, ligt ter goedkeuring op het bureau van de kartelautoriteiten. "We zijn bij de verkoop zeer zorgvuldig te werk gegaan om een maximale opbrengst te verkrijgen voor onze Spaanse retailactiviteiten."

Ahold maakte vorig najaar bekend af te willen van de winkels, samen met grote winkelketens in onder meer Argentinië en de Verenigde Staten. Het Zaanse bedrijf draait hiermee een ongekende expansie, die bijna het einde betekende van het supermarktconcern, gedeeltelijk terug.

Doel van het 'desinvesteringsprogramma' is het terugbrengen van de schulden van het bedrijf. Ahold zoekt ook een koper voor de Nederlandse groothandel Deli XL, dat vorig jaar een omzet boekte van 837 miljoen euro. Verder staan onder meer de Argentijnse supermarktketen Disco en de Amerikaanse supermarkten Bi-Lo's en Bruno's in de etalage. In Thailand, Indonesië en Maleisië zijn de Ahold-belangen al in andere handen overgegaan.