Aandelenbeurs AEX sluit onrustige maand met winst af

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de onrustige beursmaand januari met een forse winst gesloten.

Beleggers reageerden positief op een verrassend rentebesluit van de Japanse centrale bank.

De AEX eindigde met een plus van 2,7 procent op 431,28 punten. Het verlies sinds begin dit jaar voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter kwam daarmee uit op 2,4 procent.

De MidKap ging 1,6 procent omhoog tot 662,66 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen werden winsten behaald tot 2,6 procent.

China

Beleggers wereldwijd hebben zorgen over de afkoelende Chinese economie, de daarmee samenhangende lagere vraag naar grondstoffen en de fors dalende olieprijs.

De grote vraag is of de Chinese overheid de paniek op de beurzen kan beteugelen met de juiste maatregelen. Er bestaan grote twijfels of de leiders de teruglopende economische groei een zogenoemde zachte landing kunnen geven.

Nederland

De onrust heeft ook zijn weerslag op de Nederlandse aandelenmarkt. Op 20 januari sloot de AEX voor het eerst sinds eind 2014 onder 400 punten. Een ander dieptepunt was er op 8 januari, toen de aandelenbeurs de slechtste week sinds de oprichting in 1983 afsloot.

De vooruitzichten zijn in Nederland relatief goed. De arbeidsmarkt lijkt zich steeds steviger te hersterstellen. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bijkomen in Nederland. Vorig jaar waren dat er nog 56.000.

De economie groeit behoorlijk en wordt bovendien breed gedragen door zowel de export als de consumptie.

Lees meer over:
Tip de redactie