Japanse economieminister stapt op om corruptiebeschuldingen

Akira Amari, de Japanse minister van Economische Zaken, stapt op nadat hij beschuldigd wordt van corruptie.

Volgens een Japans medium hadden Amari en zijn team 12 miljoen yen ontvangen van een bouwbedrijf. Amari zou het bedrijf hebben geholpen bij een geschil over het eigendom van een stuk land.

De minister verklaarde donderdag dat het geld dat was ontvangen een donatie was, maar dat hij verantwoordelijkheid moet nemen voor wat er is gebeurd op zijn kantoor.

Amari is, na premier Shinzo Abe, één van de meest invloedrijke ministers in het Japanse kabinet. Amari was onder andere de voorman voor het stimuleringsbeleid van Japan, soms 'Abenomics' genoemd, waarbij tientallen miljarden werden geïnvesteerd in de economie. Streven is om de economie van de op twee na grootste economie ter wereld aan te slingeren.

Handelsverdrag 

Ook was hij de onderhandelaar voor Japan in de besprekingen voor een handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan. Begin februari wordt het verdrag ondertekend in Nieuw-Zeeland.

Voor het economiebeleid van het kabinet van Abe komt het opstappen van de minister op een belangrijk moment. Komende zomer zijn nieuwe verkiezingen voor het Japanse hogerhuis.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie