Vijf handelaren in Liborzaak vrijgesproken

Vijf voormalige handelaren die ervan verdacht werden te hebben geholpen bij het manipuleren van het Libortarief, zijn woensdag vrijgesproken door een jury in Londen.

De mannen werden verdacht van hulp aan de inmiddels veroordeelde oud-bankier Tom Hayes. Hij was werkzaam bij UBS en Citigroup.

Colin G, Danny W., Noel C., Terry F. en James G. zijn inmiddels op vrije voeten, meldt persbureau Bloomberg woensdag. 

Het vonnis markeert een hoogepunt van een complex proces dat vier maanden heeft geduurd. Over de betrokkenheid van een zesde verdachte, Darrel R. heeft de jury nog geen unaniem oordeel.

Libor is het rentetarief waartegen banken elkaar wereldwijd geld uitlenen. Dit tarief werd samengesteld door een panel van internationale banken. Elke ochtend gaven ze het tarief door waartegen ze verwachtten geld te kunnen lenen. 

Sommige handelaren probeerden het tarief te beïnvloeden door verkeerde percentages door te geven. Hayes werd gezien als spil in deze zaak en werd vorig jaar als eerste oud-bankier veroordeeld voor manipulatie van de Liborrente. Zijn straf is uiteindelijk verminderd van veertien naar elf jaar cel.

Rabobank

Anthony A., een voormalige handelaar van de Rabobank is vorig jaar door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor manipulatie van het tarief. In totaal zijn in de Verenigde Staten dertien mensen aangeklaagd, onder wie zeven voormalige handelaren van de Rabobank.

Rabobank zelf heeft in 2013 een schikking getroffen met toezichthouders in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De bank betaalde destijds een bedrag van 774 miljoen euro voor manipulatie van zowel de Libor- als Euriborrente.

Lees meer over:
Tip de redactie