Zimbabwe heeft de hyperinflatie waar het Afrikaanse land om bekendstond ingeruild voor deflatie, een daling van het prijsniveau.

Volgens de meest betrouwbare schattingen is het prijsniveau gedaald vorig jaar met 2 tot 4 procent, zo meldt de Financial Times.

De deflatie wordt veroorzaakt door de valutawissel die Zimbabwe vorig jaar doorvoerde. Het land stopte met het gebruik van de Zimbabwaanse dollar en ruilde die om voor de Amerikaanse dollar. De wisselkoers bedroeg 35 miljard eigen valuta tegen één dollar.

Met de relatief waardevaste dollar is Zimbabwe overgeleverd aan de valutaschommelingen van de dollar tegenover andere munteenheden. In het geval van Zimbabwe is vooral de verhouding van de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar belangrijk. Veel van de goederen worden geïmporteerd via de grens met Zuid-Afrika.

Unieke situatie 

De waarde van de rand is gedaald tegenover de dollar waardoor de Zimbabwanen minder hoeven te betalen voor de goederen en er een daling van het prijsniveau plaatsvindt.  

Dalende prijzen lijken positief, maar voor ondernemers is het een reden om investeringen uit te stellen. Het gebruik van de industriële capaciteit is in acht jaar gedaald van 57 procent naar maar 34 procent. 

Voor Zimbabwe is het een unieke situatie. Zo’n acht jaar geleden onderging de economie nog hyperinflatie van maar liefst 89,7 triljard procent, oftewel een negen met 22 nullen erachter. Voor een ei werd ongeveer een miljard Zimbabwaanse dollar betaald.