WASHINGTON - Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zegt geen moeite te hebben met de hoge olieprijs. Ze zei zaterdag dat de dure olie een stimulans vormt om te zoeken naar alternatieve energiebronnen.

De bewindsvrouw zei "een beetje teleurgesteld" te zijn in Saudi-Arabie omdat dat land heeft besloten meer olie op te pompen. "Dat betekent dat de prijs daalt en de prikkel om te zoeken naar alternatieve vormen van energie wordt weggenomen."

Positieve kanten

De bewindsvrouw zei ervan overtuigd te zijn dat er veel meer alternatieve vormen van energie kunnen worden gevonden dan nu het geval is. De dure olie vormt een daar een mooie stimulans voor. De hoge olieprijs heeft dus zeker positieve kanten, aldus de bewindsvrouw.

"Wij blijven compleet afhankelijk van de olieproducerende landen, die naar willekeur veel en weinig oppompen", zo zei Van Ardenne. "Voor de langere termijn hebben we echt andere energiebronnen nodig. En ik vind dat we die shift nou eens goed moeten maken."

In de aanloop naar de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank kwamen de zeven rijkste landen met een oproep aan de olieproducenten om meer olie op markt te brengen. Op die manier kan de prijs op een "gematigd" niveau blijven, aldus een verklaring die vrijdag werd uitgegeven.

Alternatieve vormen

Minister Van Ardenne zei tijdens de jaarvergadering dat de private sector het laat afweten om te investeren in (alternatieve) vormen van energievoorziening, bijvoorbeeld uit afval van koffiebranderijen. Bio-energie neemt maar een heel klein deel in van de totale energievoorziening. Ardenne vindt dat jammer. "Het is niet echt een ontwikkelingsitem."