De ondernemingsraad (or) van DA gaat de gang van zaken rond het faillissement van de drogisterijketen aanvechten.

Volgens vakbond CNV, die de rechtsgang financieel ondersteunt, was de snelle doorstart van DA ''mogelijk niet zuiver''.

Terugdraaien van het faillissement zelf is niet meer mogelijk, maar door toedoen van de rechter kan de overname van DA door de Nederlandse Drogisterij Service wel ter discussie komen te staan.

CNV-bestuurder Roos Rahimi stelt dat het om een ''principekwestie'' gaat. De or is volgens haar totaal genegeerd bij de overname. ''Dat is onwettelijk'', zegt ze. Daardoor kon de or ook geen advies uitbrengen over de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers die hun baan behouden.

Doorstart

Eind december werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA failliet verklaard en kort daarna kwam het bericht naar buiten dat het retailbedrijf een doorstart maakt.

DA was in de problemen gekomen doordat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten stapten.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds

Zaak

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voorkomt bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Bij DA was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

Bij het nieuwe DA is waarschijnlijk plaats voor ongeveer twee derde van de ruim tweehonderd medewerkers van de centrale organisatie, zo liet directeur Henk Castelijns eind vorig jaar al weten.