De Europese aandelenmarkten hebben een onrustige beursweek met winst afgesloten.

De zalvende woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag hintte op extra steunmaatregelen, toverde vrijdag opnieuw fikse winsten op de koersenborden.

Draghi stelde dat het opkoopprogramma een positief effect heeft op de mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om geld te lenen. 

Maar vanwege meer onzekerheid over de verwachte economische groei, onrust op de financiële markten en geopolitieke risico's, zal de ECB zijn monetaire beleid in maart mogelijk herzien of heroverwegen. Dan komt de centrale bank ook met vooruitzichten over de inflatie en economische groei in de eurozone.

AEX

In Amsterdam sloot de AEX 3,2 procent hoger op 419,28 punten. Daarmee heeft de hoofdindex, die woensdag nog voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten dook, deze week uiteindelijk 3,9 procent gewonnen. 

Behalve de bemoedigende woorden van Draghi hadden ook de fikse koerswinsten eerder op de dag in Azië een positief effect. Ook de Japanse centrale bank zou zinnen op extra stimuleringsmaatregelen.

Niet alleen de aandelenkoersen maar ook de olieprijzen maakten een fikse sprong omhoog, tot ruim boven de 31 dollar per vat.

Shell was dan ook de grootste uitblinker onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het olie- en gasconcern werd 6,4 procent meer waard.