WASHINGTON - De zeven rijkste industrielanden hebben de olieproducerende naties opgeroepen meer olie op de markt te brengen om zo voor lagere prijzen te zorgen. In een verklaring die de ministers van Financiën van de G7 vrijdag in Washington uitgaven, vragen ze om een adequate voorziening die ervoor zorgt dat prijzen gematigd blijven.

De verklaring komt op een moment dat de olieprijs tot recordhoogte is gestegen. De afgelopen week kwam de prijs op meer dan 50 dollar per vat. De hoge prijs hangt samen met de grote vraag, maar komt ook door speculanten die op de termijnmarkten actief zijn. In de verklaring hechten de ministers eraan dat de oliemarkten efficiënt functioneren en transparant zijn.

De G7-verklaring vormt de aanloop naar de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank die dit weekeinde in Washington wordt gehouden. De ministers schrijven dat de economische vooruitzichten gunstig zijn en spreken van een krachtige groei van de wereldeconomie.

Inflatie

Toch kan de dure olie een spelbreker worden, zeker als het prijspeil op het huidige niveau blijft. De president van de Europese Centrale Bank Trichet zei in een toelichting dat de dure olie de economische groei kan afremmen en de inflatie kan opdrijven. Trichet verwacht dat de inflatie in de eurozone volgend jaar mogelijk onder de 2 procent komt, tegen 2,2 procent dit jaar. Maar, zo zei hij verwijzend naar de dure olie, "een risico is een risico".

De zeven landen herhaalden hun oproep voor flexibeler wisselkoersen. Die oproep is gericht aan het adres van China, dat zijn munteenheid heeft gekoppeld aan de dollar. China was vrijdag voor het eerst te gast bij de G7 tijdens een diner. In een eerder op de dag uitgegeven verklaring herhaalden de Chinezen dat ze naar een flexibeler systeem willen toewerken. Een tijdspad wordt echter niet genoemd.

Niet tevreden

De Amerikaanse minister van Financiën Snow zei na het G7-beraad niet tevreden te zijn over wat de Chinezen tot nu toe hebben gedaan. De Nederlandse minister Zalm, die als EU-voorzitter deelnam aan het overleg, zei dat de financiële instellingen in China wel toe moeten zijn aan een flexibeler systeem. "Ze zullen steviger in hun schoenen moeten staan."

De verklaring spreekt niet over kwijtschelding van schulden voor arme landen, tot teleurstelling van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. De G7-landen willen wel meer doen om schulden te verminderen. Oxfam vindt dat te mager.