China moet duidelijker communiceren over zijn monetaire beleid, vindt Christine Lagarde directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lagarde deed haar oproep donderdag op het World Economic Forum in Davos.

Volgens haar is de huidige onrust op de financiële markten onder meer het gevolg van onduidelijke communicatie over de steunmaatregelen die China neemt om de economie te stabiliseren.

''Als het beleid niet duidelijk is en ook de gevolgen daarvan niet inzichtelijk zijn, leidt dat tot onzekerheid", aldus de IMF-directeur. Ze gaf wel aan vertrouwen te hebben in het beleid van China dat minder afhankelijk wil worden van productie en juist zwaarder wil leunen op consumptie en diensten.

Beroering

In de afgelopen tijd bracht China de financiële markten in beroering. Zwakke economische cijfers en een devaluatie van de yuan wakkerden de zorgen over een groeivertraging van 's werelds tweede economie aan. Vorig jaar groeide de economie in het land met 6,9 procent. Dat betekende de zwakste groei in de afgelopen 25 jaar.

Tegelijkertijd sprak Duitsland zijn vertrouwen uit in Lagarde voor een tweede termijn als directeur van het IMF. In juli loopt de eerste termijn van de Française af.

Sinds 2011 staat Lagarde aan het roer van het fonds. Volgens Duitsland heeft Lagarde zich een ''succesvolle crisismanager" getoond. In oktober had Lagarde laten weten open te staan voor een verlenging, mits zij de steun heeft van de leden van het IMF.

Tweede termijn

De vraag is of landen als Brazilië, Rusland, India en China zullen instemmen met een tweede termijn van Lagarde of met een tegenkandidaat komen.

Hoewel het geen formele eis is dat de voorzitter van het IMF uit Europa moet komen, en de leider van de Wereldbank uit de Verenigde Staten, is dit sinds de oprichting van de instellingen kort na de Tweede Wereldoorlog wel altijd zo geweest. Deze ongeschreven afspraak staat echter steeds meer onder druk.