De AEX-index in Amsterdam is woensdag voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten gesloten.

De AEX sloot 2,9 procent lager op 395,72 punten en de Midkap daalde 2,2 procent tot 631,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs doken tot 3,5 procent omlaag.

Op 15 december 2014 sloot de AEX voor het laatst onder de 400 punten. Toen bleef de koers op 396,09 punten steken.

Zoals zo vaak de afgelopen tijd kregen grondstofgerelateerde bedrijven de hardste klappen. Tegenvallend nieuws van Shell en mijnbouwer BHP Billiton was daar in grote mate debet aan.

Tegen het eind van de ochtend koerste de AEX 3 procent lager op 395,35 punten. In de middag steeg de koers weer iets naar 397,12 punten. Uiteindelijk zakte de koers verder naar ruim 395 punten.

Shell

Shell voelde vorig jaar, zoals verwacht, de pijn van de sterk gedaalde olieprijzen. Het bedrijf voorspelde in een handelsbericht een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar over het vierde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog 3,3 miljard dollar werd bijgeschreven.

Shell is dankzij onder meer kostenbesparingen wel in staat zijn dividend op peil te houden. Het aandeel was met een verlies van 7 procent een van de sterkste dalers in de AEX. Staalconcern Arcelormittal deed het met 8,8 procent verlies nog slechter.

Enige winnaar

ASML was de enige winnaar in de AEX met een plus van 4,7 procent. Het bedrijf behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wat teruglopen.

Elders in Europa behoorden olie-, gas- en energiebedrijven tot de grootste verliezers. De olieprijzen daalden opnieuw fors. Zo werd een vat Amerikaanse olie 5,7 procent goedkoper op 26,89 dollar en zakte de prijs van Brentolie met 4,1 procent tot 27,58 dollar.

Dinsdag voorspelde het Internationale Energie Agentschap (IEA) dat de oliemarkt tot eind 2016 onder druk blijft staan, door overaanbod, milde temperaturen en tegenvallende economische groei in onder meer China.