Vertrouwen mensen met laag inkomen groeit

Mensen met een laag inkomen beginnen de toekomst een beetje zonniger in te zien. Vier op de tien zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Dat is flink minder dan in de afgelopen jaren.

Het vertrouwen is terug op het niveau van voor de economische crisis en in de beginjaren van de malaise. Dat komt door het herstel van de economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. 

De dienst heeft vorig jaar 10.000 huishoudens gevraagd naar hun gevoel. 41 procent geeft aan moeilijk rond te komen. Dat was het jaar ervoor 48 procent. In 2013 had 50 procent dat gevoel. "Het lijkt erop dat we over de ergste piek heen zijn", zegt onderzoeker Floris Jansen van het CBS.

In totaal heeft ruim 1,1 miljoen huishoudens het gevoel moeilijk rond te komen. Dat is ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland. Een kwart daarvan heeft een laag inkomen, driekwart verdient meer.

"Dat gaat bijvoorbeeld om iemand met alleen een AOW, of iemand die ontslagen is, of iemand die het inkomen van de partner ziet wegvallen. Dan kun je best boven de grens van een laag inkomen zitten, maar toch moeilijk rondkomen. Het is lastig om je uitgaven te veranderen. Als je ontslagen wordt, heb je nog steeds hoge lasten, want je hebt een huis en een auto", aldus Jansen.

Onverwacht

Het CBS onderzocht ook waar mensen met lage inkomens tegenaan lopen. Bijna twee derde zegt niet genoeg geld te hebben voor onverwachte noodzakelijke uitgaven van ongeveer 1.000 euro.

Ongeveer de helft heeft niet genoeg geld voor nieuwe meubels, nieuwe kleren of een weekje vakantie. Voor een op de tien is om de dag een warme maaltijd een probleem.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie