AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben vrijdagochtend in navolging van Wall Street terrein moeten prijsgeven. In New York kreeg de door Cisco aangezwengelde rally donderdag geen vervolg. Daarmee was de scepsis over een werkelijk herstel van de economie terug op de beursvloer.

In Amsterdam opende de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, direct 0,5 procent lager. Tegen het middaguur was het verlies opgelopen tot 5,73 punten (1,15 procent) op een stand van ,54.

Het was net als tijdens hemelvaartsdag rustig. "Er is hier weer niks te doen", klaagde een handelaar. Veel beleggers en handelaren hadden een extra lang weekeind genomen. Beleggers hadden verwacht dat de AEX nog deze week boven de 500 punten zou komen, maar werden daarin teleurgesteld.

Dalers

Opvallende dalers op het Damrak waren de technologiefondsen, die de afgelopen dagen nog flinke koerswinsten hadden laten zien. De Brits-Nederlandse automatiseerder CMG noteerde 8,6 procent lager na een winstwaarschuwing van de Britse concurrent Logica.

Aegon zakte 1,6 procent naar 24,80 euro. Het verzekeringsbedrijf meldde voor 200 miljoen dollar het schip in te kunnen gaan met het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom.

Leningen aan WorldCom werden donderdag door Amerikaanse analisten als waardeloos bestempeld. Hierop stelden banken het advies voor Aegon naar beneden bij.

Stijgers

De stijgers waren vooral te vinden in de traditionele hoek. DSM en TPG stonden bovenaan de lijst van winnaars en herstelden zich enigszins van de dalingen eerder deze week.

In Londen was de FTSE-index tegen het middaguur 0,3 procent lager. Logica was verreweg de grootste verliezer in de index met een koersval van 20 procent.

Het bedrijf waarschuwde niet alleen dat de winst dit jaar aanzienlijk lager uitvalt, maar liet ook weten 700 banen te schrappen. De CAC-index in Parijs verloor 0,4 procent en in Frankfurt zakte de DAX-index 0,8 procent.

Telecom

Op de Europese beurzen moesten de telecomfondsen over de hele linie flink terug. Deutsche Telekom, France Télécom, het Zweedse Telia en het Finse Sonera zagen de koers dalen met ongeveer 4 procent.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omhoog. Rond 12.00 uur werd 0,9120 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van ,9100 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging licht omhoog van 0,6230 naar 0,6240 pond.