'Frankrijk verkeert in economische noodsituatie'

De Franse president François Hollande zegt dat zijn land in een economische noodsituatie verkeert. Het is volgens hem tijd voor een nieuw sociaal-economisch model.

Hollande benadrukt maandag dat de arbeidsvriendelijke economie in Frankrijk nodig moet transformeren in een economie die beweeglijker, internationaler en meer op internet gericht is, meldt persbureau AP.

De president deed zijn uitspraken tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor een groep vooraanstaande ondernemers. Hij maakt zich zorgen over de stagnatie van de Franse economie en langdurige werkloosheid.

Volgens de laatste cijfers van Eurostat waren bijna drie miljoen Fransen afgelopen november werkloos. Dat komt neer op 10,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is hoger dan het EU-gemiddelde van 9,1 procent, maar nog wel iets lager dan het gemiddelde van de eurozone (10,5 procent). Uit voorlopige cijfers blijkt dat de werkloosheid in december is opgelopen naar 10,6 procent.

Aannemen

Hollande stelt onder meer maatregelen voor die het voor bedrijven aantrekkelijker moeten maken om werknemers aan te nemen. Bedrijven kunnen een bonus van 2.000 euro krijgen na het aannemen van nieuw personeel. Ook wil hij extra scholing voor een half miljoen mensen. Het gaat om tijdelijke maatregelen.

Volgens de minister van Financiën Michel Sapin kost het plan ongeveer 2 miljard euro. Dat bedrag moet compenseerd worden door bezuinigingen op andere posten.

Hollande belooft overigens dat de 35-urige werkweek niet ter discussie gesteld wordt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie