BORN - Het gros van de medewerkers in vaste dienst bij NedCar krijgt voor volgend jaar een baangarantie. Dat zijn de directie van de autofabrikant en de bonden vrijdag overeengekomen.

De garantie wordt gegeven voor in totaal 3500 van de 3700 medewerkers in vaste dienst. Verder is afgesproken dat NedCar ongeveer negenhonderd uitzendkrachten van de derde ploeg gefaseerd ontslaat en niet allemaal in een keer.

Tweehonderd ontslagen

Directeur G. Butschek van NedCar zei vrijdag dat mogelijk tweehonderd mensen die niet bij de directe productie betrokken zijn, hun baan verliezen. Vakbond De Unie hoopt dat de voortzetting van de huidige 58+-regeling dit banenverlies gedeeltelijk kan voorkomen. Mitsubishi, de enige aandeelhouder van NedCar, moet daarvoor wel extra middelen vrijmaken, benadrukte Butschek. "En die beslissing wordt niet in Born maar in Tokio genomen.''

CNV Bedrijvenbond is tevreden over de oplossing die de NedCar-directie, de vakbonden en de ondernemingsraad hebben gevonden voor de werkgelegenheid in het bedrijf. "Met deze keuze is in ieder geval de werkgelegenheid voor de vaste werknemers vooralsnog gewaarborgd'', liet bestuurder A. Bot weten.

NedCar maakt de Smart Forfour van DaimlerChrysler, evenals de Space Star en de vijfdeurs Colt van Mitsubishi. Eind dit jaar komt daar nog een driedeursversie van de Colt bij.