Hulporganisatie Oxfam Novib stelt dat de 62 rijkste mensen evenveel bezitten als de armste 3,5 miljard mensen op aarde. In 2010 hadden 388 rijken nog evenveel in handen als de armste helft van de wereldbevolking.

De organisatie waarschuwt in een maandag gepubliceerd rapport opnieuw voor een groeiende economische ongelijkheid.

Het vermogen van de rijkste 62 mensen is tussen 2010 en 2015 met 542 miljard dollar gestegen. Dat komt neer op een stijging van 44 procent. Deze groep had vorig jaar een gezamenlijk vermogen van 1.760 miljard dollar.

In dezelfde periode is het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking met 41 procent geslonken. Het gezamenlijke vermogen daalde, ondanks dat de wereldbevolking in die periode met ongeveer 400 miljoen mensen is gegroeid.

Gat

"Hoewel wereldleiders steeds meer spreken over de noodzaak om deze ongelijkheid aan te pakken, is het gat tussen de rijksten en de rest van de wereld de afgelopen twaalf maanden spectaculair gegroeid", stelt de hulporganisatie.

Een jaar eerder publiceerde Oxfam Novib ook een rapport aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Daarin voorspelde de organisatie dat de rijkste 1 procent in 2016 meer zou bezitten dan de rest. Maar deze voorspelling zou vorig jaar al zijn uitgekomen.

"Het is een schande dat armoede in stand wordt gehouden, terwijl extreme ongelijkheid blijft toenemen. Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven", zegt algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib.

Belastingontwijking

Ze doelt daarmee op de wijze waarop multinationals en vermogenden via ingewikkelde constructies via andere landen belastingen proberen te ontwijken. Volgens Karimi moeten regeringsleiders "politieke moed" tonen en een einde maken aan "de kwalijke rol van belastingparadijzen". Ze benadrukt dat bedrijven ook via Nederland op grote schaal belasting kunnen ontwijken.

"Nederland moet met andere landen samenwerken en een einde maken aan belastingparadijzen. Dat levert essentiële belastinginkomsten op die nodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden", meent Karimi.

Volgens Karimi is het van cruciaal belang dat regeringen de verschuldigde belastingbedragen van bedrijven en individuen kunnen innen. "Anders zal de nieuwe belofte van wereldleiders van september vorig jaar, namelijk het uitbannen van extreme armoede in 2030, nooit gehaald worden", voorspelt Karimi.