Ton Heerts stopt deze zomer als FNV-voorzitter

Ton Heerts stelt zich niet opnieuw verkiesbaar als voorzitter van de FNV en treedt zodoende deze zomer na vier jaar af. 

Dat heeft de voorman van de vakbond vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van het ledenparlement, meldt de vakbeweging.

"Mijn taak zit erop", schrijft Heerts in een verklaring. "Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent", aldus Heerts.

Heerts stond bij zijn aantreden als voorzitter voor een uiterst verdeelde vakbond die hij uiteindelijk naar een fusie moest leiden. "Het waren tropenjaren, maar ik ben blij dat ik leiding heb mogen geven aan de nieuwe opbouw van de FNV", zegt Heerts daarover.

Het bestuur bespreekt op 5 februari met het ledenparlement welke procedure voor de opvolging wordt gevolgd en hoe de voorzitterstaken tot die tijd worden verdeeld. Op de agenda staat in ieder geval om FNV-bestuurder Gijs van Dijk naast Catelene Passchier en Ruud Kuin als derde vicevoorzitter te benoemen. Heerts draagt per 1 mei zijn taken over.   

Heerts was van begin 2003 tot eind 2006 secretaris in het FNV-bestuur en vicevoorzitter. Tussen 2006 en 2010 zat hij voor de PvdA in de Tweede Kamer.

Leo Hartveld, lid van het dagelijks FNV-bestuur, vindt het jammer dat Heerts niet verder gaat als voorzitter en beschouwt hem als boegbeeld van de FNV.

Verkiezingen

Ieder FNV-lid kan zich in principe verkiesbaar stellen. Begin 2017 vindt het vierjaarlijkse congres van de FNV plaats, tot die tijd zijn er voorzittersverkiezingen.

Het ligt voor de hand dat in ieder geval Gijs van Dijk zich verkiesbaar stelt. Hij geldt als één van de jonge talenten binnen de FNV en heeft bovendien vorig jaar september de ambitie uitgesproken om Heerts bij de volgende verkiezingen op te willen volgen. "Als het momentum er is. Je moet natuurlijk worden gekozen door de leden", zei Van Dijk tegen NRC.

Lees meer over:
Tip de redactie