'Griekenland accepteert rol IMF bij steunprogramma'

De Griekse regering accepteert dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol moet spelen bij het steunprogramma dat de Griekse financiën weer op orde moet brengen.

Dat zegt voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem donderdag volgens persbureaus Reuters en AFP. Dijsselbloem deed zijn uitspraak vlak voor een vergadering over de voortgang van Griekse hervormingen.

De Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos zou aan Dijsselbloem hebben bevestigd dat de Griekse regering het eens is met inmenging van het IMF.

In december stelde de Griekse premier Alexis Tsipras nog dat een bijdrage van het IMF bij het derde hulppakket niet nodig was. Hij vond dat het programma ook door de ECB en de Europese Commissie zelf afgehandeld kon worden.

Maar voor Duitsland is deelname van het IMF aan het programma een vereiste. Het land denkt dat de ECB Griekenland niet streng genoeg zal aanpakken, als de invoering van hervormingen achterblijft.

Griekenland krijgt miljarden euro's aan leningen in ruil voor economische hervormingen. Het land kreeg afgelopen zomer een lening van 86 miljard euro voor de komende drie jaar toegezegd. Eerder werd bekend dat een bedrag van 70 miljard euro mogelijk ook voldoende is om het land weer financieel gezond te maken.

Lees meer over:
Tip de redactie