Duitse economie groeide 1,7 procent in 2015

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in 2015 met 1,7 procent gegroeid. 

Dat maakte de Duitse overheid donderdag bekend op basis van een voorlopige raming. 

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2014 ging de Duitse economie met 1,6 procent vooruit, terwijl in 2013 nog sprake was van slechts 0,3 procent groei.

Volgens het Duitse federale statistiekbureau waren vooral de hogere binnenlandse bestedingen een belangrijke aanjager van de groei. Duitse consumenten en bedrijven hebben door de lage brandstofprijzen meer geld over voor andere zaken. Verder ligt de werkloosheid in Duitsland op het laagste niveau in decennia, wat gunstig is voor de binnenlandse vraag.

Ook de toegenomen Duitse export leverde een bijdrage, geholpen door de zwakke euro. De export ging vorig jaar met 5,4 procent vooruit, na een stijging met 4 procent in 2014. De import klom met 5,7 procent. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ongeveer een vijfde van de Nederlandse export gaat naar onze oosterburen.

Begrotingsregels 

Duitsland realiseerde vorig jaar een begrotingsoverschot van 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen een overschot van 0,3 procent een jaar eerder. De Europese begrotingsregels schrijven een tekort van maximaal 3 procent van het bbp voor.

De Duitse centrale bank verwacht dat de groei dit jaar uit zal komen op 1,8 procent en op 1,7 procent in 2017.

ING-econoom Carsten Brzeski gaf in een reactie aan dat de Duitse economie in 2015 een solide prestatie heeft geleverd, ondanks de tegenwind van de economische afzwakking in veel opkomende markten, de Griekse crisis en de toegenomen geopolitieke spanningen in de wereld.

Lees meer over:
Tip de redactie