Pleidooi Nederland voor hogere kapitaalbuffer banken mislukt

Het pleidooi van Nederland voor hogere verplichte kapitaalbuffers bij banken is er niet doorgekomen bij het Basel Comité, het overlegorgaan voor toezichthouders.

Dit schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Er is onder alle leden van het comité overeenstemming voor een hefboomratio van 3 procent, zo werd begin deze week gemeld.

De hefboomratio is de verhouding van de totale bezittingen van een bank, zoals hypotheken en andere leningen, afgezet tegen het eigen vermogen.

Bij andere kapitaalbuffers wordt vaak rekening gehouden met hoe risicovol een bepaald product is. Het achterliggende idee hierbij is dat bijvoorbeeld het houden van staatsobligaties minder risicovol is dan het investeren in aandelen. In de hefboomratio wordt hier geen rekening mee gehouden. 

Kamermeerderheid

Nederland heeft zich altijd hard gemaakt voor een ratio van 4 procent. Daar was ook een Kamermeerderheid voor. Voor Nederlandse banken gaat deze hogere ratio dan ook gelden. 

Voor grote systeembanken geldt dat ze waarschijnlijk meer kapitaal moeten aanhouden dan de ratio van 3 procent. In Nederland valt alleen ING hieronder. 

Lees meer over:
Tip de redactie