DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook voormalig bestuurder J. Andreae en oud-commissaris R. Fahlin van supermarktconcern Ahold gedagvaard wegens hun rol in het boekhoudschandaal. Dat heeft hun advocaat J. Sjöcrona vrijdag laten weten.

De oud-bestuursvoorzitter van Ahold, C. van der Hoeven, heeft ook een dagvaarding ontvangen, zo werd woensdag bekend. Justitie heeft verder een vierde voormalig bestuurslid van het concern op de korrel genomen. Het gaat waarschijnlijk om M. Meurs, die verantwoordelijk was voor de financiën tijdens het boekhoudschandaal.

De vervolging van Andreae en Fahlin hangt volgens hun advocaat samen met "de boekhoudkwesties" bij Ahold. De beslissing van het OM om tot dagvaarding over te gaan, hangt samen met een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD, aldus Sjöcrona. "Dit onderzoek, dat meer dan anderhalf jaar heeft geduurd, was spijtig genoeg erg eenzijdig. Daarvan is het OM herhaaldelijk op de hoogte gebracht."

Fahlin en Andreae vertrouwen erop dat hun onschuld zal blijken tijdens de juridische procedure. Het besluit om tot vervolging over te gaan, is volgens hen "ongebalanceerd en onredelijk".

Justitie vindt dat Ahold jarenlang ten onrechte de volledige resultaten van de deelnemingen Bompreço, Velox, ICA en La Fragua in de boeken heeft opgenomen. Ahold had geheime afspraken gemaakt met de betrokken partijen, waaruit bleek dat het concern de resultaten niet volledig mocht consolideren.

De handtekening van Andreae stond samen met die van Fahlin onder zo'n geheime afspraak. Daarin stond dat Ahold de omzet van het Scandinavische ICA niet volledig mocht inboeken. Dat gebeurde echter wel. Andreae en Fahlin hebben het supermarktconcern begin dit jaar verlaten.