Noord-Korea niet meer welkom op WEF in Davos

Noord-Korea is niet langer welkom op het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). 

De organisatie trekt de uitnodiging aan het land in vanwege de ondergrondse kernproef die het land vorige week uitvoerde.

De topbijeenkomst voor politici, zakenlieden en andere prominenten wordt van 20 tot en met 23 januari gehouden in het Zwitserse Davos.

Noord-Korea had woensdag net bekendgemaakt dat het zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su Yong, wilde afvaardigen. Het zou voor het eerst zijn sinds 1998 dat het land een delegatie naar het WEF stuurt.

De organisatie van het WEF in Zwitserland verklaart Noord-Korea vorig jaar wel een uitnodiging te hebben gestuurd, omdat er toen ''bemoedigende signalen'' kwamen uit de communistische volksrepubliek. De Zwitsers meenden dat de aanwezigheid van de Noord-Koreanen de internationale dialoog kon bevorderen. Maar na wat er vorige week is gebeurd is die kans verkeken, aldus de organisatie.

Technologische ontwikkelingen 

Het World Economic Forum staat dit jaar in het teken van de economische gevolgen van de razendsnelle technologische ontwikkelingen, die worden bestempeld als 'de vierde industriële revolutie'. Daarbij wordt onder meer gesproken over de huidige problemen op het gebied van veiligheid, klimaatverandering en de zwakke economische groei.

Voor Nederland staan koningin Máxima, premier Mark Rutte en ministers Jeroen Dijsselbloem, Lilianne Ploumen en Edith Schippers op de deelnemerslijst. Die telt in totaal honderden namen van bekende publieke figuren, onder wie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse premier David Cameron, ECB-president Mario Draghi, U2-zanger Bono en acteur Leonardo DiCaprio.

Lees meer over:
Tip de redactie