LONDEN - De 49-jarige Finse Sari Baldauf, president van Nokia Networks, is door de Britse zakenkrant Financial Times op nummer één gezet op zijn lijst van 25 invloedrijkste vrouwen in het Europese bedrijfsleven. Geen enkele Nederlandse vrouw komt in de ranglijst voor, die vrijdag werd gepubliceerd.

Slechts plaats nummer negen heeft een Nederlands tintje. Daar staat de Amerikaanse Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van uitgeefconcern Wolters Kluwer. Het is voor het eerst dat de zakenkrant een dergelijke ranglijst heeft gemaakt.

De geselecteerde vrouwen zijn actief in een van de 25 lidstaten of een van de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Het gaat om vrouwen die directe verantwoordelijkheid dragen voor het functioneren van ondernemingen. Dat sloot bijvoorbeeld Neelie Kroes, de aankomend Europees commissaris Mededinging, uit. Gekeken is onder meer naar de positie van de vrouwen binnen het bedrijf waarin ze werken en de omvang van de onderneming.

Baldauf leidt Nokia's belangrijkste divisie met ruim 15.000 werknemers. De omzet van Nokia Networks wordt door analisten voor dit jaar geschat op 6,2 miljard euro.