AEX eindigt beursdag nog net met winst na bloedrode week

De AEX-index in Amsterdam heeft maandag een sterk schommelende sessie met een kleine winst afgesloten. Elders in Europa gingen de belangrijkste graadmeters omlaag.

Vorige week duikelden indices wereldwijd na onder meer twee aandelencrashes in 's werelds op een na grootste economie.

De AEX-index sloot vorige week vrijdag de slechtste eerste beursweek van het jaar ooit af met een verlies van 7 procent. Zorgen over China, waar de beurzen opnieuw fors terrein verloren, bleven als een schaduw over de markt hangen. Ook de dalende olieprijs drukte het sentiment.

de Amsterdamse beurs op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 411,31 punten. De MidKap van middelgrote fondsen daalde 0,7 procent tot 652,93 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt gingen 0,5 en 0,3 procent omlaag. In Londen was het verlies 0,7 procent.

Sinds de eerste handelsdag van het jaar is de paniek in China over de afkoelende economie overgeslagen naar de beurzen in het Westen. De Chinese regering probeert met forse ingrepen de dalende koersen in de hand te houden, maar beleggers weten niet of de overheid in staat is om de situatie niet te laten escaleren.

Lees meer over:
Tip de redactie