Vakcentrale CNV wil dat er een parlementaire enquête komt naar faillissementen in Nederland. De werknemersorganisatie ziet een patroon waarbij werknemers steeds de dupe zijn bij een bankroet.

Dat zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen maandag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Hij heeft de indruk dat de huidige regelgeving tekort schiet bij een faillissement en dat de topbestuurders en investeerders alleen opkomen voor hun eigen belangen.

"Niet de werknemers of de samenleving moeten opdraaien voor fouten in de top of opdraaien voor het korte termijn winstbejag bij durfinvesteerders", zegt Limmen.

In korte tijd viel het doek voor V&D, DA en Macintosch. Maar niet alleen de detailhandel heeft het zwaar, ook in de zorg kunnen organisaties het hoofd niet boven water houden met als gevolg dat werknemers bij gebrek aan interesse voor de instellingen hun baan verliezen.

Limmen: "Laat topbestuurders en investeerders zich eens publiekelijk verantwoorden. Ik wil dat helder wordt wat er hier gebeurt. Wat er misgaat. Transparantie en vertrouwen tussen werkgevers en werknemers is immers essentieel als je samen de polder op de been wilt houden."

Volgens de werknemersvoorman kan de polder worden opgedoekt als een fatsoenlijk evenwicht tussen werkgevers en werknemers op de arbeidsmarkt uitblijft.