'Onderhandelingen over transactietaks verlopen moeizaam'

De onderhandelingen tussen een aantal Europese landen over de invoering van een speciale heffing op financiële transacties, verlopen moeizaam.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de PVV.  

De Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen tussen een aantal eurolanden over de zogeheten financiële transactietaks (FTT) leidt, zei begin december dat Nederland zich gemeld heeft bij de landen die een voortrekkersrol spelen.

Maar volgens Dijsselbloem heeft Schelling onterecht de indruk gewekt dat Nederland zich zou hebben aangemeld voor de zogenoemde FTT kopgroep. "De onderhandelingen lopen moeizaam en Nederland heeft zich niet aangemeld om te participeren aan deze versterkte samenwerking", aldus Dijsselbloem.

Er zijn tien Europese Unie-landen die de speciale taks willen invoeren, te weten Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Slowakije en Slovenië. Oorspronkelijk zat Estland hier ook bij, maar dat land is afgehaakt. Volgens Dijsselbloem omdat de Letten vrezen dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

Groot-Brittannië dreigt ondertussen met een gang naar de Europese rechter. Het land vreest dat de invoering van de FTT een negatief effect zal hebben op de landen die niet deelnemen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie