De beurs in Amsterdam heeft vrijdag de slechtste eerste beursweek van het jaar ooit afgesloten met een stevig dagverlies van 2,4 procent.

Sinds de oprichting in 1983 heeft de AEX niet eerder in de eerste handelsweek van het jaar een groter verlies geleden dan de 7 procent in 2016.

Vooral zwaargewicht Shell trok de AEX-index op het Damrak omlaag. Deze week werden zware verliezen geleden op de aandelenmarkten door zorgen over de afkoelende Chinese economie.

Handelaren verkeren in grote onzekerheid of de Chinese overheid in staat is om de malaise onder controle te krijgen. 

Olie

De AEX eindigde op 410,82 punten. De MidKap sloot 1 procent lager op 657,30 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen stonden minnen op de borden tot 1,6 procent. Vrijdag kwam nog wel een sterk cijfer naar buiten over de Amerikaanse banenmarkt, maar dat kon het tij niet keren.

Olieconcern Shell was de grootste daler bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een min van 6,4 procent. Shell had last van de verder dalende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 32,77 dollar en Brent moest 2,5 procent terug tot 32,91 dollar per vat.