Schoenenketen Scapino is vrijdagmiddag failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht.

De aanvraag voor het faillissement is vrijdag ingediend en verleend, meldt moederbedrijf Macintosh. Afgelopen dinsdag kreeg de retailketen uitstel van betaling. 

Curatoren John Huppertz en Ben Meijs zijn samen met betrokken banken nog altijd in gesprek met een aantal partijen. Ze hopen "zo spoedig mogelijk een doorstart van Scapino" te realiseren. De curatoren proberen daarbij zoveel mogelijk banen te behouden. 

De vestigingen webwinkel van Scapino blijven voorlopig open. Ook is het nog altijd mogelijk om schoenen te ruilen of te retourneren.

Er zijn in Nederland meer dan tweehonderd vestigingen van Scapino en er werken ruim 2.100 mensen voor de keten.

Macintosh

Scapino is onderdeel van het eerder failliet verklaarde Macintosh. Ook de winkelketens Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en Steve Madden van Macintosh gingen al op de fles. Alleen voor de Belgische keten Brantano is nog geen uitstel van betaling of faillissement aangevraagd.

Alle winkels en webshops blijven vooralsnog open. Met het openhouden van de webwinkels hoopt het bedrijf de ketens zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Zo'n 15 procent van de totale verkopen van Macintosh wordt via de webwinkels gedaan.

Schuldenlast

Macintosh heeft al jaren last van een te hoge schuldenlast. Het bedrijf verkocht daarom al meerdere onderdelen, zoals de ketens Belcompany, Kwantum en Halfords. Vorig jaar boekte de onderneming een verlies van ruim 101 miljoen euro.

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5.500 mensen bij de beursgenoteerde onderneming.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds